Dvije mlade košarkaške reprezentacije spremne za prvenstva

Nakon velikog uspjeha hrvatske košarkaške reprezentacije igrača mlađih od 20 godina (U-20) koja je na Europskom prvenstvu osvojila srebro, još dvije naše mlade reprezentacije pripremaju se na skori odlazak na Europska prvenstva u njihovim uzrastima.

Obje naše mlade reprezentacije, i reprezentacija igrača mlađih od 16 godina (U-16) i reprezentacija onih mlađih od 18 godina (U-18) posljednje su utakmice prije odlaska na prvenstva odigrale s reprezentacijom Finske. U-16 reprezentacija dva je puta s tim protivnikom igrala u sklopu svojih priprema u međimurskim toplicama Sv. Martin na Muri. U obje je utakmice hrvatska reprezentacija bila značajno bolji protivnik, te je ostvarila pobjede s velikom rezultatskom razlikom. Reprezentacija za koju nastupaju sinovi dvojice vrhunskih hrvatskih košarkaša, Roko Prkačin (oca Nikše) i Ivan Perasović (oca Velimira) a koju vodi izbornik Milan Karakaš pokazala je svoj raskošni talent i igrači kao i stručni stožer prepuni samopouzdanja odlaze na prvenstvo u vojvođanski Novi Sad. U skupini će na prvenstvu naši mladići igrati protiv protivnika iz Grčke, Njemačke i Turske. Prvenstvo počinje 10. kolovoza.

U-18 reprezentacija protiv istog protivnika igrala je u sklopu priprema u Helsinkiju, a te su utakmice bile rezultatski izjednačene – pri čemu je druga utakmica zaista završila takvim rezultatom, jer su se momčadi dogovorile da neće igrati produžetke. U Helsinkiju se naša reprezentacija pripremala za prvenstvo koje se igra u Latviji, a na kojem će naša reprezentacija natjecanje započeti u skupini s Grčkom, Italijom i Latvijom. Reprezentacija izbornika Vladimira Anzulovića, inače vrlo uspješnog bivšeg košarkaša i priznatog trenera u seniorskoj kategoriji, ima nekoliko budućih košarkaških zvijezda, kao što su Luka Šamanić, Jure Planinić i Filip Vujičić. Prije odlaska u Finsku, naša reprezentacija osvojila je jaki međunarodni turnir u Francuskoj, gdje je pobijedila reprezentacije Belgije, Ukrajine i domaćine.

Zajedničke pripreme reprezentacija Hrvatske i Finske u raznim uzrastima potvrda su iznimno dobre suradnje među košarkaškim savezima ovih dviju zemalja, koji traju već nekoliko godina.