Hrvatska ostaje u igri za odlazak na Svjetsko prvenstvo

Nakon očajnih igara u prve četiri utakmice u svojoj kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo, sa skorom od 1-3 i vrlo realnom opasnošću da izgube svaku šansu za kvalifikaciju na Svjetsko prvenstvo koje će se u kolovozu i rujnu sljedeće, 2019. godine igrati u 8 gradova u Kini, ovo ljeto donijelo je novu šansu hrvatskoj reprezentaciji da popravi dojam i približi se Kini.

Prvi korak napravljen je kada je smijenjen bivši, vrlo neuspješni izbornik Ivica Skelin i na mjesto izbornika reprezentacije postavljen Dražen Anzulović. Novi je izbornik znao što mora učiniti da bi pogurao reprezentaciju u pravom smjeru, za utakmice je pozvao sve najbolje igrače koje Hrvatska ima (uključujući i NBA zvijezde Bogdanovića, Šarića, Zubca i druge), radio s njima na osnovnoj uigranosti, provjerio svoju momčad u prijateljskoj utakmici protiv BiH te krenuo na “biti ili ne biti” utakmicu protiv Italije, koja je u Zagrebu pobijedila sa 16 koševa prednosti. Gostujući u Trstu, naši su igrači bili daleko bolji, te su pobijedili domaćine s rezultatom 78:72, uz sjajnu igru upravo NBA igrača, koji su vodili momčad: Bogdanović s 26 koševa, a Šarić s 9 koševa i 9 skokova.

Već nekoliko dana nakon toga reprezentacija je igrala u rumunjskom Cluju protiv domaćina, u sljedećoj od utakmica koje se nije smjelo izgubiti, te su i tu utakmicu pobijedili. Ne samo to, ova je pobjeda bila mnogo uvjerljivija, s rezultatom 90:63. Tako je konačni omjer naše reprezentacije u kvalifikacijama 3:3 i na taj način su naši ostvarili ulazak u drugi krug veoma kompliciranog sustava kvalifikacija za Svjestko prvenstvo. U utakmici s Rumunjskom najbolje su igrali Dario Šarić i ponovno Ivica Zubac.

U drugom ćemo krugu kvalifikacija igrati u grupi od 6 momčadi, zajedno s talijanskom, nizozemskom, litavskom, mađarskom i poljskom reprezentacijom. Tri najbolje reprezentacije iz te kvalifikacijske skupine naći će se među putnicima u Kinu.