Košarkaški klub Cibona jedan je od nekadašnjih velikana europske košarke. Danas je svjetlosnim godinama daleko od trenutaka svojih najvećih uspjeha, ali i dalje zauzima važno mjesto u hrvatskoj košarci i u srcima svojih navijača.

Klub je osnovan još 1946. godine, nosio je razna imena, a prije ovog, najpoznatijeg i najdugotrajnijeg još je bio poznat kao Lokomotiva. 1975. postaje Cibona i otprilike tada i počinje njegov uspon, koji je kulminirao sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća, kada je Cibona dva puta osvajala naslov pobjednika Kupa prvaka Europe, kao i dva puta naslov Kupa pobjednika europskih kupova.

Gotovo su svi najpoznatiji hrvatski košarkaši u nekoj fazi svoje karijere igrali u Ciboni, pa je teško pobrojati sve od njih, ali svakako možemo pokušati istaknuti one koji su bili najzaslužniji za te vrhunske međunarodne uspjehe iz osamdesetih.

To je prije svega košarkaški čarobnjak Dražen Petrović, koji je u Cibonu stigao iz kluba svog rodnog grada, Šibenke, a u Ciboni ostao pune četiri sezone. U njoj se potpuno afirmirao kao jedan od najboljih europskih igrača svoga doba prije odlaska u Real Madrid te kasnije u NBA ligu. Uz njega u Ciboni je tada igrao i njegov brat Aleksandar Petrović, kao i Zoran Čutura, Andro Knego, Danko Cvjetičanin, Mihovil Nakić…

Prije Draženovog doba u Ciboni je karijeru završio i Krešimir Ćosić, također jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena. Jedna od ključnih figura svih tih uspješnih košarkaških godina bio je Mirko Novosel, vrhunski košarkaški trener bez kojeg, mnogi će reći, bez obzira na sve zvijezde ne bi bilo tolikih uspjeha.

U kasnijim godinama nisu više osvajani europski trofeji, ali je momčad redovito osvajala naslove hrvatskog prvaka i igrala važnu ulogu u europskim natjecanjima. Kroz klub su prošle zvijezde poput Gordana Giričeka, Slavena Rimca, Josipa Sesara, Veljka Mršića, Nikše Prkačina, kao i trenutačne NBA zvijezde Dario Šarić, Bojan Bogdanović i Ivica Zubac.