Međunarodnim uspjesima najokićeniji hrvatski klub, Košarkaški klub Split osnovan je davne 1945. godine, do sada je nosio razna imena i postigao iznimne međunarodne uspjehe.

Najznačajnije uspjehe postigao je u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća pod nazivom Jugoplastika, kasnije se zvao Pop 84, Split Croatia Osiguranje, Slobodna Dalmacija i posljednjih godina samo Split, što daje i naslutiti da odnosi sa sponzorima i financijsko stanje kluba nisu idealni.

Jugoplastika je prvi međunarodni trofej osvojila u sezoni 1975/76, kada je osvojen Kup Radivoja Koraća, što su ponovili i u sljedećoj sezoni. Tadašnju momčad sačinjavali su mnogi slavni igrači koji su kasnije postali i iznimno uspješni treneri, a među njima danas su najpoznatiji Željko Jerkov, Rato Tvrdić, Damir Skansi i Ivica Dukan. Trener tadašnje šampionske momčadi bio je Petar Skansi, jedan od najuspješnijih europskih trenera dvadesetog stoljeća.

Desetak godina kasnije, nova generacija igrača predvođena budućim NBA superzvijezdama Dinom Rađom, Tonijem Kukočem, Žanom Tabakom, kao i igračima koji su dali ogroman doprinos ali kasnije nisu otišli u NBA poput Velimira Perasovića, Aramisa Naglića i Gorana Sobina tri sezone zaredom osvaja naslov pobjednika Kupa Europskih prvaka – od sezone 1988/89. do sezone 1990/91.

Upravo tada počinje i Domovinski rat u Hrvatskoj, najveće zvijezde odlaze u inozemne klubove, a splitski žuti naglo gube značaj koji su imali na europskoj košarkaškoj sceni. Nakon toga samo su još jednom uspjeli postati prvaci Hrvatske (godine 2003.), nekoliko puta osvajali su hrvatski kup Krešimira Ćosića (ukupno 5 puta otkad taj Kup postoji), ali nisu uspjeli ostvariti veće europske uspjehe. No, svih tih godina stručne službe u klubu uspijevale su iz bazena iznimno talentiranih mladih igrača koji odrastaju u okolici Splita selekcionirati i stvarati sjajne igrače, prave zvijezde, od kojih se ističu proslavljeni centar Nikola Vujčić te nekadašnji NBA igrač i jedan od najstalnijih hrvatskih reprezentativaca posljednjeg desetljeća, Roko Leni Ukić.

Iako daleko od svojih najsjajnijih dana, klub i dalje opstaje, natječe se i nastoji stvarati sjajne igrače u svakoj generaciji.