Postoji jedna uzrečica koju će čuti gotovo svatko tko ode u Zadar, a ona glasi otprilike “Kako je Bog stvorio čovjeka, tako je i Zadar stvorio košarku”. Jasno je da to i nije baš tako, znamo gdje je stvorena košarka i to je bilo na nekom drugom kontinentu, ali jednako tako je poznato da je grad Zadar bio prvo mjesto u Hrvatskoj u kojem se igrala ova igra.

Prije gotovo 90 godina, 1929. godine, skupina zadarskih studenata koji su studirali u Italiji u prigodi božićnih blagdana vratili su se svojim obiteljskim kućama u Zadru, te su tom prigodom odigrali prvu košarkašku utakmicu u Zadru pred javnošću, što je i prva utakmica u Hrvatskoj. Poznato je da je čak i prije toga, tijekom talijanske okupacije Zadra, u gradu bilo nekoliko košarkaških lopti.

Prava, organizirana košarka počela se igrati nakon Drugog svjetskog rata, 1945., a već 1952 izgrađeno je prvo igralište – danas kultne Jazine otvorene su 1967. godine. Bile su to godine najvećih uspjeha kluba, a gotovo se svi ti uspjesi vežu uz jedno ime – Krešu Ćosića. On je kao šesnaestogodišnjak debitirao za klub 1964. godine, a već 1965. Zadar postaje prvak bivše države, što je uspjeh koji su ponovili još 5 puta u sljedećih 30ak godina (uključujući i senzacionalno osvajanje prvenstva Jugoslavije pobjedom protiv Cibone u Zagrebu, u sezoni kad je Cibona s Draženom Petrovićem bila prvak Europe). Zadar je dva puta bio i prvak Hrvatske, a jedinu međunarodnu titulu osvojio je 2003. godine kad je postao prvak Jadranske lige

Uz već spomenutoga Krešu Ćosića koji pravom nosi titulu jednog od najboljih europskih košarkaša svih vremena, koji je ostvario fantastičnu karijeru u SAD (šteta što nikad nije dobio priliku zaigrati u NBA, iako je to svakako mogao) kao i nakon povratka u Europu, najpoznatiji igrači koji su potekli u ovome klubu su Arijan Komazec, Stojko Vranković te otac i sin Petar i Marko Popović.