Okupljanje ženske seniorske reprezentacije

Seniorska košarkaška ženska reprezentacija Hrvatske okupila se nedavno Šibeniku, kako bi odradile kratke ljetne zajedničke pripreme.

Trenirale su za vrijeme ovih priprema svaki dan dvaput u Sportskoj dvorani na Baldekinu, hramu košarke u Draženovom gradu, a nakon toga su početkom lipnja odigrale dvije prijateljske utakmice u Češkoj protiv reprezentacije domaćina.

Ovo okupljanje dio je priprema za novi ciklus kvalifikacijskih utakmica kroz koje se pokušavaju kvalificirati na Europsko prvenstvo 2019. godine, koje zajedno organiziraju Srbija i Latvija. Naše će košarkašice dvije kvalifikacijske utakmice odigrati u studenom, protiv reprezentacija Italije i Makedonije, te su im potrebni zaista dobri rezultati (idealno bi bilo kada bi uspjele ostvariti obje pobjede) kako bi se uspjele kvalificirati na prvenstvo.

Na ovim pripremama sudjeluje 14 igračica, a nažalost njihov sastav su odlučile dijelom i mnoge ozljede među najboljih igračica, koje su trebale biti u sastavu. Stoga u ovoj selekciji ima nekoliko vrlo mladih igračica, koje će dobiti priliku prvi puta sudjelovati u seniorskoj reprezentaciji i pokazati može li se na njih računati, kako u studenome a tako i u budućim akcijama reprezentacije.

Jedna od najvećih zvijezda u ovoj reprezentaciji nije na terenu, već je pomoćna trenerica reprezentacije, Vedrana Grgin Fonseca, jedna od najtrofejnijih hrvatskih košarkašica sa zavidnom karijerom. Izbornica reprezentacije je Anđa Jelavić, čiji je izbor bio ponešto kontroverzan, jer je ona trenerica koja do sad u karijeri nije vodila niti jednu seniorsku utakmicu.

U utakmicama protiv Češke naše su reprezentativke pokazale dobru igru, prvu su utakmicu lako dobile, a u drugoj utakmici Češka se pokazala kao mnogo bolji i motiviraniji protivnik nego dan ranije, pa je čvrstom igrom uspjela doći do pobjede. U prvom su susretu najbolje igračice naše ekipe bile Ivana Tikvić, Iva Todorić i Patricia Bura, a u drugom susretu najviše su na terenu pokazale Lea Miletić, Nina Premasunac i Lana Pačkovski, što pokazuje ujednačenost i širinu klupe naše reprezentacije pred kvalifikacijske susrete.