Reakcije na osvojeno europsko srebro mladih košarkaša

Prilično neočekivano, bez velike pompe i očekivanja ispraćena mlada U-20 reprezentacija Hrvatske kući se vratila sa srebrnom medaljom, nakon 6 pobjeda i poraza u finalu od reprezentacije Izraela.

Za takav su uspjeh sigurno najzaslužniji treneri, glavni Damir Rajković i pomoćni Aleksandar Šćepanović. Njih je pohvalio i Darko Kunce, jedan od ključnih stručni djelatnika Hrvatskog košarkaškog saveza. On kaže da su ta dvojica trenera u utakmicama četvrtfinala i polufinala reprezentaciju vodili savršeno, a da im je pomoglo to što su i prošle godine radili s istom tom reprezentacijom. Zalaže se za taj kontinuitet, da izbornici mlađih uzrasta na neki način “stasaju” s generacijom, prate je iz godine u godinu kako se mijenjaju kategorije, baš zato što na taj način mogu najbolje upoznati igrače.

Sam Rajković kaže da mu je najteže bilo neke od igrača priviknuti na iznimno težak rad koji im je on propisivao, no da su se igrači odlučili prilagoditi i raditi koliko od njih bude tražio trener. Boli ga to što nisu svi među onim igračima koji su izostali bili zaista ozlijeđeni, nego su neki od njih odlučili svoj osobni napredak staviti ispred reprezentacije, a što je općeniti problem u hrvatskoj košarci, koji se mora riješiti na najvišoj razini kako se ne bi ponavljao u budućnosti.

Toga su svjesni i u vodstvu Hrvatskog košarkaškog saveza, a predsjednik njegovog Stručnog savjeta i nekadašnja međunarodna košarkaška zvijezda Dino Rađa za ovaj uspjeh kaže kako do njega ne bi došlo da svi ovi mladići nisu imali prilike razvijati se igrajući u Premijer ligi. Hvali i timsku igru i požrtvovnost igrača, koji su vjerojatno bili svjesni činjenice da među njima nema posve izvanserijskih talenata, budućih NBA zvijezda poput Šarića ili Hezonje, koji bi svojim talentom mogli vući cijelu momčad. Rađa isto tako ističe važnost kontinuiranog ulaganja u trenere, kojima se mora pomoći da ostvare svoj maksimalni potencijal, što će onda dovesti do toga da će oni igračima pomoći ostvariti uspješne seniorske klupske i reprezentativne karijere.