Košarkaška reprezentacija Hrvatske u kategoriji igrača rođenih 1998. godine (tzv. U-20 reprezentacija) na nedavno je završenom Europskom prvenstvu održanom u njemačkom gradu Chemnitzu sasvim neočekivano došla do finala, gdje je poražena od reprezentacije Izraela rezultatom 80:66.

Momčad pod vodstvom trenera Damira Rajkovića nije s velikim optimizmom ispraćena na ovo prvenstvo, te je zainteresirana javnost s iznenađenjem primala svaku vijest o njihovim uvjerljivim pobjedama na ovome prvenstvu. Prvo su u grupnoj fazi natjecanja pobijedili Francusku, Ukrajinu i Španjolsku, a nakon toga redom Veliku Britaniju, Italiju te Njemačku u polufinalu, da bi ih zaustavili tek prvaci Izraelci u finalu.

Iako igrači koje je okupio izbornik Rajković u svojim klubovima ne dobivaju prevelike minutaže, tijekom priprema i turnira pokazali su da mogu igrati na vrhunskoj razini, uz neophodnu dozu zajedništva, upornosti i neophodne drskosti u igri. Možda neće svi na kraju uspjeti postati vrhunski košarkaški profesionalci, ali će im ovakvi turniri, na kojima dobiju priliku pokazati svoj neosporni talent, u tome svakako samo pomoći. Neki od igrača i u klubovima iskorištavaju prilike koje im se pružaju (a sustav natjecanja kakav sad postoji u Hrvatskoj zaista dopušta manjim klubovima da mnogo više ulažu u mlade igrače i buduće reprezentativne nade), a to posebice vrijedi za Josipa Barnjaka koji igra u malom Škrljevu gdje mu je trener izbornik Rajković koji mu maksimalno pomaže da ostvari karijeru kakvu bi mogao imati.

Najveći je problem hrvatske košarke već godinama onaj trenutak, odnosno proces, tijekom kojeg uspješni juniorski igrači (kakve smo uvijek uspijevali stvoriti) trebaju postati uspješni seniorski igrači, nosioci igre u svojim klubovima. Došlo je vrijeme da se i taj korak uspješno napravi s ovom generacijom, odnosno da se ne ponove sve one sustavne greške koje su do sada sprečavale tu transformaciju.

Vrijedi istaknuti i da je hrvatski igrač Mate Kalajžić, koji igra za seniorsku momčad KK Split, već nekoliko godina izabran u najbolju petorku ovoga prvenstva.